Zakenrelaties naar Lissabon

 

 

 

 

Lissabon

 

Voor een groep van 45 zakenrelaties organiseerden wij deze mooie reis naar Lissabon: de stad van de Fado, krakende trammetjes, Pastéis de Belém en Azulejos. Schitterend gelegen tegen een heuvel aan de oever van de Taag met Koninklijke paleizen, aristocratische villawijken, lommerrijke avenues, schemerige Jugendstilcafés en schilderachtige volkswijken. Sferen, geuren, beelden en geluiden, in al hun verscheidenheid bepalen ze het unieke karakter van een van de oudste en boeiendste hoofdsteden van Europa.

Dag 1
Transfer van Arnhem naar Eindhoven voor de vlucht met Transavia om 16.45 uur. Bij aankomst om 18.40 uur transfer naar het Inspira Santa Marta Hotel****.

Het Inspira Santa Marta Hotel ligt op 80 meter van Avenida da Liberdade en op 300 meter van het Marquês de Pombal-plein. In het stijlvolle restaurant worden lokale ingrediënten omgetoverd tot heerlijke mediterrane gerechten. De luxueuze kamers zijn ingericht volgens de principes van Feng Shui. Alle kamers zijn standaard voorzien van een flatscreentelevisie, gratis wifi en een Nespresso-machine.
De spa biedt een tempelachtige omgeving en is voorzien van natte en droge sauna’s, een bubbelbad en 6 behandelkamers. U kunt uw conditie op peil houden in de fitnessruimte van het hotel. In de Mediterranean Brasserie kunnen gasten kookworkshops volgen, een kijkje nemen in de open keuken en deelnemen aan wijnproeverijen. De Urban Bar biedt een gezellige open haard, een retro-interieur en een uitgebreide cocktailkaart. Het Inspira Santa Marta Hotel ligt op 10 minuten lopen van het Parque Eduardo VII en op 15 minuten lopen van Baixa.

Na het inchecken een welkomstdrankje in het auditorium van het hotel en vertoning van een film met de hoogtepunten van Lissabon.

Tapasdiner in het restaurant van het hotel.

Overnachting.

Dag 2
Vandaag maakt u kennis met Lissabon: we vertrekken van het hotel en rijden over de bekendste straat: de Avenida de Liberdade, het Rossio plein en komen aan in het Belém district. Hier bevinden zich de grote monumenten zoals het Jeronimus Klooster en de toren van Bélem, -voorbeelden van de Portugese architectuur. We bezoeken de kerk van het klooster en wandelen dan naar het beroemde koffiehuis ‘Pasteis de Bélem’ voor een koffiepauze waarbij u natuurlijk geniet van de wereldberoemde Pasteis de Nata, dé specialiteit van Lissabon. De bewoners van Lissabon kennen een aantal koffiehuizen waar deze Pasteis gebakken worden, echter bij deze Antiga Confeitaria de Bélem zijn ze het -lekkerst!
Na de koffie vervolgen we onze tocht naar de wijk Estrela, waar twee privétrammetjes wachten om de groep verder te brengen naar het oude gedeelte van Lissabon. Voor deze trammetjes heeft Lissabon geen -geheimen, ze hebben de zeven heuvels vele malen beklommen en de -ontwikkeling van de stad meegemaakt: ze kennen iedere hoek van de oude wijken, evenals de brede avenues.
In de tram is er voor iedereen een portwijntje, geserveerd door een -meisje in klederdracht. Met veel gekraak en gedraai bereiken we de oude wijk Alfama. De Alfama is het oudste deel van Lissabon. De wijk ligt opgebouwd tegen de burchtheuvel. De Alfama is tijdens de grote aardbeving van 1755 grotendeels intact gebleven en de ontelbare steile straatjes vormen nog steeds een waar doolhof. Als kroon op de heuvel ligt het Castelo de São Jorge. Natuurlijk maken we een wandeling naar het oude fort en kunt u genieten van een schitterend uitzicht over het centrum van Lissabon, de Taag en de overkant van de rivier.

De lunch is voor u gereserveerd in Casa do Leão, binnen de muren van het fort.

Na de lunch wandelen we terug naar Alfama en vandaar brengt de bus u terug naar het hotel.

Verdere middag vrij te besteden.

Voor het diner hebben we gekozen voor restaurant Largo. Dineren bij restaurant Largo is Lissabon is een beleving op zich. Wat direct opvalt bij binnenkomst, is de dertig meter lange muur waar drie aquaria in verwerkt zijn. De aquaria zijn gevuld met tientallen kwallen, die door de bijzondere verlichting een apart gezicht zijn. De kaart met voornamelijk Portugese gerechten bestaat altijd uit 6 voorgerechten, 6 vlees- en 6 visgerechten. Het interieur in dit -prachtige authentieke gebouw is zeer trendy, en maakt dineren bij Largo tot een speciale aangelegenheid.

Na het diner transfer terug naar het hotel voor overnachting.

Dag 3
Vandaag maakt u kennis met een aantal voorbeelden van bijzondere architectuur in Lissabon.

We vertrekken na het ontbijt en bezoeken als eerste het Culturele Centrum van Bélem, een hypermodern gebouw in de wijk waar de oude monumentale panden staan. Nu geaccepteerd, maar ten tijde van de bouw erg omstreden. Tegenwoordig een museum met werken van vele beroemde kunstenaars. We maken hier een korte wandeling door het museum.
We vervolgen onze excursie per bus naar het terrein van de EXPO 98 waar we een bezoek brengen aan het Oriente treinstation, een uniek project van Santiago Calatrava, de internationaal bekende architect, die ook de -gebouwen in de stad van kunst en wetenschap in Valencia heeft ontworpen. We wandelen verder naar het Portugal paviljoen waar ook de International Triennale van Architectuur is gevestigd. Natuurlijk neemt u een kijkje in dit bijzondere gebouw, ontworpen door architect Siza Vieira, die hiervoor een prijs in de wacht heeft gesleept.

Als de tijd het toelaat drinken we koffie in hotel Myriad, de Portugese -versie van het Burj Al Arab hotel in Dubai (met een knipoog). Tevens -nemen we dan nog een kijkje op de Vasco da Gama brug, ook gebouwd ter ere van de EXPO 98.

Voor de lunch hebben we gekozen voor een typisch Portugees restaurant naast het Centraal Station: Leão D’Ouro. Dit restaurant is hier gevestigd sinds 1842 en werd al snel het verzamelpunt voor kunstenaars en intellectuelen, bekend als ‘de leeuwen groep’. In de ruimte bekleedt met de mooie Portugese tegeltjes geniet u van een -excellente lunch. Na de lunch hebt u tijd om te gaan shoppen in de wijken Chiado en Baixa, een bezoek te brengen aan de markt tegenover het -station, of de omgeving te verkennen.

Om 17.00 uur brengt de bus u terug naar het hotel.

Het diner gebruiken we vanavond in restaurant Solar dos Presuntos, op ca. 10 minuten loopafstand van het hotel. Ook dit restaurant staat -bekend om zijn uitmuntende vis- en vleesgerechten in Portugese stijl. De wanden zijn behangen met foto’s van bekende Portugezen van toen en nu.

Na het diner wandeling terug naar het hotel voor overnachting.

Dag 4
Deze dag brengt u naar de bekende steden in de omgeving van Lissabon: Sintra en Cascais.

Na het ontbijt vertrekken we en maken de eerste stop in Sintra. Sintra is verrassend. Het staat vol met fantastische kastelen en paleizen. Het ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de wereld-erfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. Door de eeuwen heen was het een bron van inspiratie voor dichters, artiesten en in de laatste eeuw ook de filmmakers.

We starten met een bezoekje aan het centrum van dit kleine stadje al-vorens een bezoek te brengen aan het Palácio Nacional. Het paleis heeft een paar opvallende melkfles vormige torens die schoorstenen boven de keuken blijken te zijn. De zwanenhal is vernoemd naar de mooie schilderingen van vogels op het plafond. Het grootste deel van het Palácio Nacional stamt uit de 14e eeuw en werd gebouwd door koning João I. In de 16e eeuw werd het paleis uitgebreid met bouwsels en -elementen in Moorse stijl door koning Manuel I.

Na dit bezoek rijden we in zo’n 10 minuten naar ons lunchadres: restaurant Curral dos Caprinos. Een typische Portugees restaurant met heerlijke gerechten.

Na de lunch rijden we door naar het meest weste-lijke punt van het -vasteland van Europa: Cabo da Roca, naar Guincho met z’n wilde stranden en tot slot naar Cascais, de beroemde bad- en vissersplaats. Hier heeft u enige tijd om rond te kijken, wellicht een terrasje te pakken of een kijkje in de haven te nemen, alvorens we terugrijden naar het -hotel. Op de terugweg rijden we door Estoril, vooral bekend om z’n -Casino.

Bij restaurant Kais is het beslist niet moeilijk een goede avond te -hebben. Dit begint al bij de mooie locatie van het restaurant: een -omgetoverd oud pakhuis aan het water in de haven van Lissabon. -Bijzondere elementen zijn de strak vormgegeven waterval binnen, de oude olijfbomen voor de ramen en enorme kandelaars aan het plafond. Een uitstekende locatie dus om het afscheidsdiner te gebruiken.

Transfer naar het hotel voor overnachting.

Dag 5
De laatste dag gebruiken we opnieuw om Lissabon te bekijken maar wel op een spectaculaire manier, namelijk per Go-Car. Go-Car is een hele nieuwe manier om een stad te kunnen zien. Deze gele cabriootjes zijn geschikt voor 2 personen, praten tegen je en nemen je mee op city-tour. Volg de vriendelijke audio-instructies en geniet van de tocht. De Go-Cars hebben een eigen persoonlijkheid en gevoel voor humor. Ze vertellen je verhalen die Lissabon tot leven brengen terwijl ze je de weg wijzen met duidelijke instructies. Ze nemen je mee naar bijzondere bezienswaardigheden, waar lang niet alle toeristen komen. De groep wordt afgehaald in het hotel en geëscorteerd door medewerkers van -Go-Car op scooters om de veiligheid te garanderen. Na een fantastische en vrolijke rit stoppen we bij het restaurant voor de lunch.

Tot slot bezoeken we na de lunch het Koetsenmuseum wat tegenwoordig in een ultramodern gebouw is ondergebracht.

Aan het eind van de middag brengt de bus u naar de luchthaven voor de vlucht met Transavia naar Eindhoven. Hier staat de bus klaar voor vertrek naar Arnhem.

Meer informatie? Neem gerust even contact met ons op.

Foto’s: Ineke Oerlemans, Marcus Holland-Moritz (CC), Will (CC), GlynLowe (CC), Ondasderuido (CC)