St. Petersburg

St. Petersburg

Voor een groep zakenrelaties (± 60 personen), allen werkzaam in de bouw, stelden wij deze 5-daagse reis naar St Petersburg samen.

St Petersburg is in 1703 door Tsaar Peter de Grote gesticht. Deze stad is altijd al de meest ‘cosmopolitische’ Russische stad geweest, meer gericht op het westen dan op het oosten. Het centrum is eigenlijk een groot openluchtmuseum met vele bezienswaardigheden: de Izaak kathedraal, de Nicolaas kathedraal, het Russisch museum, de admiraliteit, de zomertuinen en vele koninklijke paleizen en gebouwen. En wat te denken van de Hermitage in het winterpaleis, het wereldberoemde museum met meer dan 300 miljoen kunstwerken. Gelukkig toont men deze niet allemaal tegelijk!

St. Petersburg ligt in de Neva-rivier op verschillende eilanden, verbonden door meer dan 500 vaak schitterende bruggen. Alle eilanden hebben een eigen sfeer met uiteenlopende architectonische stijlen en meesterwerken. Daarnaast is er in St. Petersburg altijd wel iets bijzonders te beleven op cultureel gebied: opera, ballet of klassieke concerten. En natuurlijk mag een bezoek aan de flaneerstraat van de stad de Nevsky Prospekt niet ontbreken, de autovrije boulevard met vele luxe winkels, weelderige gevels, bijna 200 paleizen en vele uitgaansmogelijkheden als restaurants, bars en clubs. Kortom, St. Petersburg is een ‘must’ voor iedere steden- en kunstliefhebber.

Dag 1
We vertrekken per luxe touringcar vanuit de Achterhoek naar Schiphol voor de vlucht naar St. Petersburg.
Bij aankomst worden we afgehaald door onze agent ter plaatse en starten we onze reis met een panoramische citytour waar we de hoogtepunten van St. Petersburg bekijken: het Winterpaleis van Peter de Grote, een aantal kerken waaronder de St. Isaac-kathedraal, het Smolny complex, de bloedkerk en natuurlijk de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703 van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. In de prachtige Petrus en Paulus kathedraal ziet u verschillende graven van tsaren en hun familieleden. Tsaar Nicolas II en zijn gezin werden hier in 1998 bijgezet. Van hieruit rijden we naar ons viersterren hotel Ambassador, zeer centraal gelegen en checken we in. Het welkomstdiner gebruiken we in het hotel, een typische ‘Russian Table’.

Dag 2
Na het ontbijt worden we opgehaald voor een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage, dat bestaat uit vijf gebouwen, waaronder het Winterpaleis van Peter de Grote. Er is kunst te zien uit alle tijden en werelddelen. Alleen al het grotendeels uit marmer opgetrokken gebouw is een bezoek waard.

Een absoluut hoogtepunt vormen de vele werken van Rembrandt en andere grote meesters. Het was vooral Catharina II aan wie het museum zijn collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen schilderijen en kunstvoorwerpen op uit alle landen van Europa.

We gebruiken de lunch in het Hermitage restaurant. Vanaf de lunch (plm. 15.00 uur) bent u vrij om in het museum te blijven of om op eigen gelegenheid de stad in te gaan.

Optioneel voor het middagprogramma: een rondvaart door de prachtige grachten van de stad of over de Neva rivier.

In het St. Petersburg Restaurant gebruiken we het diner en genieten we van een variété show. Na het diner worden we teruggebracht naar ons hotel.

Dag 3
Na het ontbijt vertrekken we per bus voor een bezoek aan het sprookjesachtige zomerpaleis van Catharina de Grote in het tsarendorp Poesjkin (voorheen Tsarskoje Selo), zo’n 25 kilometer ten zuiden van St. Petersburg. De barokke paleizen, omgeven door prachtige tuinen en parken werden tussen 1725 en 1796 gebouwd door de tsarina’s Elizabeth en Catharina. De wereldberoemde barnstenen kamer of ‘Amber room’ is nu, na vele jaren van restauratie, ook te bezichtigen.

Tussen de middag gebruiken we de lunch in het restaurant Adamant. Na de lunch worden we teruggebracht naar het hotel (plm. 15.00 uur) en hebben we vrije tijd tot ’s avonds de transfer naar het Restoran restaurant waar we een wodkaproeverij hebben en aansluitend het diner.

Dag 4
Na het ontbijt worden we naar de kade gebracht waar we aan boord gaan voor de transfer per Hydrofoil naar Petrodvorets (Peter’s Paleis), ook wel Russisch Versailles genoemd. Dit zomerpaleis van tsaar Peter ligt ca. 30 km. buiten de stadsgrenzen aan de Golf van Finland. Hier bezoeken we de prachtige paleistuinen met adembenemende waterpartijen en de beroemde fonteinen met de vergulde beelden. Het aangrenzende park strekt zich uit tot aan de zee.
Na dit bezoek gaan we per bus terug naar de stad en gebruiken we de lunch in het Demidov restaurant. (Einde lunch plm. 15.30 uur)

De rest van de dag kan iedereen naar eigen idee invullen. We kunnen een optioneel programma bieden met bijvoorbeeld een ballet voorstelling in het Hermitage theater (Giselle of het Zwanenmeer).
Het afscheidsdiner gebruiken we in een typisch Russisch restaurant.

Dag 5
Na het ontbijt checken we uit en hebben we nog gelegenheid de laatste inkopen te doen, wellicht nog een wandeling door de stad, wie weet wil u nog terug naar de Hermitage, kortom, u kunt nog genieten van de laatste uren in deze prachtige stad.

Als afsluiting van deze geweldige reis gebruiken we de lunch in het Podvorie restaurant en worden we getrakteerd op een Kozakken-folkloreshow alvorens we worden teruggebracht naar de luchthaven voor onze vlucht naar Nederland. Eind van de middag arriveren we weer in Amsterdam en rijden per luxe touringcar terug naar de Achterhoek.

Meer informatie? Neem gerust even contact met ons op.

Foto’s: Luftphilia, Jimg944, Joe de Sousa, Dennis Jarvis (allen CC)